Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 1962 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο της νεότερης κληρονομιάς. Στόχοι του Μουσείου μεταξύ άλλων είναι η φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως η έκθεση και προβολή στο κοινό των φυλασσόμενων σε αυτό Πολιτιστικών Αγαθών, ο εμπλουτισμός των συλλογών του, η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πάσης φύσεως εκδόσεων. 

Το Μουσείο απαρτίζεται από τα τμήματα Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών, και Συλλογών Μεταλλοτεχνίας, Λίθινων και Μικροτεχνίας, που είναι αρμόδια για την έρευνα, μελέτη, καταγραφή, προστασία, διάσωση, ανάδειξη, δημοσίευση, φωτογραφική τεκμηρίωση και προβολή των αντικειμένων του Μουσείου το τμήμα Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας, που είναι αρμόδιο για την καλή λειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης, την έρευνα για τις μεθόδους και τα υλικά συντήρησης και των αποτελεσμάτων τους επί των αρχαίων και την προαγωγή της αρχαιομετρικής έρευνας και το τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης, Ασφάλειας και Φύλαξης που είναι αρμόδιο για τη υποστήριξη, συντήρηση και καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και υποδομών του Μουσείου, τη διαχείριση και διεκπεραίωση διοικητικών και οικονομικών θεμάτων, και τη φύλαξη, την καθαριότητα και την ευταξία του Μουσείου.

Από το 2002 του Μουσείο λειτουργούσε ως ειδική περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ από το 2014 ανήκει στα Δημόσια Μουσεία που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η οργάνωσή του διέπετε από τον Αρχαιολογικό νόμο και το Π.Δ. 104/2014 (ΦΕΚ Α’ 171/2014).

Οι μόνιμες εκθέσεις των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και φωτίζουν όψεις του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος πολιτισμού και μάθησης, ανοιχτός σε όλους, προσφέροντας στους επισκέπτες του όσα ένα σύγχρονο μουσείο: εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού, εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Οι κυριότεροι στόχοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι:
α) Η φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως η έκθεση και προβολή στο κοινό των φυλασσόμενων σε αυτό Πολιτιστικών Αγαθών.
β) Ο εμπλουτισμός των Συλλογών του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων ή ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων, με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με πολιτιστικά αγαθά από όλη την Επικράτεια, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Κεντρικές και Περιφερειακές της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και με κάθε άλλο νόμιμο τρόπο.
γ) Η προβολή του Μουσείου, η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων στο επίπεδο της διοργάνωσης εκθέσεων και ευρύτερα πολιτισμικών συνεργειών, η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η πραγματοποίηση επιστημονικών εκδόσεων, η διαχείριση του ιστορικού του αρχείου και της βιβλιοθήκης. ​

Προϊστάμενος:

Στεφανή Ευαγγελία
email προϊσταμένου: estefani@culture.gr

Αρχείο Προσωπικού:

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Μ. Ανδρόνικου 6,  Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: +30 2313 310 201      
Φαξ: +30 2310 861 306      


E-mail: amth@culture.gr

Πληροφορίες για τον πολίτη:

​Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποβάλλονται αιτήσεις που αφορούν σε: 
1. Άδεια μελέτης και δημοσίευσης αρχαιολογικού υλικού αρμοδιότητάς του. 
2. Άδεια κινηματογράφησης και φωτογράφησης.
3. Άδεια χρήσης εικόνων αρμοδιότητάς του σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, καθώς και στο διαδίκτυο. 
4. Έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου για μουσεία και αρχαιολογικούς

Το Μουσείο διαθέτει οργανωμένη Βιβλιοθήκη 12.500 τεκμηρίων στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μελετητές μετά από αίτηση. 

Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί Πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με πιστά αντίγραφα γλυπτών, αντίγραφα τοιχογραφιών, αντίγραφα κοσμημάτων, εκδόσεις, μεταξοτυπίες, μικροαντικείμενα εμπνευσμένα από την αρχαία τέχνη. Τηλ. επικοινωνίας: 2313310257.

Πραγματοποιούνται, περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ανηλίκων και ενηλίκων, ημερίδες, συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις οποίες πληροφορίες προσφέρονται στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.amth.gr​ 


Ωράριο λειτουργίας: 
Θερινό: (ΔΕ-ΠΑ) 8:00 - 20:00
Χειμερινό: (ΔΕ-ΠΑ) 9:00 - 16:00

URL:

​​​​​​​​​​​​​
Μουσεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας
​​
Επιστροφή​​
​​​​​​​​​​
Εκδηλώσεις