Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων έχει έδρα τον Πειραιά και χωρική αρμοδιότητα τους Δήμους Μεγαρέων, Μάνδρας & Ειδυλλίας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου & Δραπετσώνος, Κορυδαλλού, Νίκαιας & Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνος, Αίγινας, Αγκιστρίου, Τροιζηνίας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Κυθήρων, Πειραιώς, Μοσχάτου & Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Ελληνικού & Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας− Βουλιαγμένης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων σε επίπεδο Διεύθυνσης και υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εν λόγω υπηρεσιακή μονάδα ασκεί τον αρχαιολογικό έλεγχο στις περιοχές αρμοδιότητάς της βάσει της κείμενης αρχαιολογικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των διατάξεων του Ν.3028/2002, καθώς και βάσει διοικητικών πράξεων με άλλες υπηρεσίες. Έχει επίσης την ευθύνη λειτουργίας των Αρχαιολογικών Μουσείων που υφίστανται στις περιοχές αρμοδιότητάς της και την προστασία και λειτουργία των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Ασχολείται επίσης με την διεκπεραίωση αιτημάτων των πολιτών που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα ή άλλες εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιφέρειά της.
Οι δραστηριότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων αφορούν:
α) τον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων συντήρησης, αναστήλωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών, τη διαχείριση των μουσειακών αντικειμένων και γενικά στην εκπόνηση του επιστημονικού και διοικητικού έργου που απαιτείται για την υποστήριξη των παραπάνω δραστηριοτήτων,
β) την επιστημονική έρευνα, αποκάλυψη, διατήρηση, συντήρηση, προστασία, ανάδειξη, προβολή και φύλαξη των αρχαιοτήτων, την έκθεση τους σε Μουσεία, καθώς και τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην ημεδαπή και αλλοδαπή,
γ) τη μέριμνα για την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των συλλογών χωρικής της ευθύνης που ανήκουν στο Κράτος, τη συμμετοχή σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, τη διοργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Εφορείας, καθώς και την παραγωγή συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού.

Α. Εργασίες βελτίωσης της λειτουργίας και της εικόνας των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας.

Β. Λειτουργία των Μουσείων που υφίστανται στην περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας.

Γ. Αρχαιολογικός έλεγχος κατά τη διάρκεια των παντός είδους εργασιών (εκσκαφικών, διαμόρφωσης κ.ά.) επί του εδάφους και διενέργεια ανασκαφικής έρευνας, όπου αποκαλύπτονται αρχαία. Διεκπεραίωση των σχετικών υποθέσεων και συνεργασία της Εφορείας με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟΠΑΙΘ. Παραπομπή επίσης κατά περίπτωση υποθέσεων στο κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο και στο αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής.

Δ. α)Στερεωτικές επεμβάσεις, συντηρήσεις, διαμορφώσεις ακινήτων αρχαίων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διευθύνσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ, β) Συντήρηση και αποκατάσταση γλυπτών, κεραμεικών, μεταλλικών κ.α. κινητών ευρημάτων.

Ε. Χορήγηση αδειών: Μελέτης αρχαιολογικού υλικού, φωτογράφησης, κινηματογράφησης, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ελεύθερης εισόδου στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους.

ΣΤ. Δημοσιοποίηση του επιστημονικού έργου της Εφορείας με διαλέξεις των υπαλλήλων της και τη συμμετοχή τους σε συνέδρια, καθώς και με δημοσιεύσεις άρθρων σε αρχαιολογικά έντυπα.

Ζ. Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με το αντικείμενο, το παραγόμενο αρχαιολογικό έργο και τις δραστηριότητες της Εφορείας.
 
Η. Παραγωγή συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων και προβολή του έργου της Εφορείας μέσω διαδικτύου.

Προϊστάμενος:

Χρυσουλάκη Στέλλα
email προϊσταμένου: schrisoulaki@culture.gr

Αρχείο Προσωπικού:

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Αλκιβιάδου 233, Πειραιάς
Τηλέφωνο: +30 210 45 90 700, +30 210 41 80 972
Φαξ: +30 210 41 80 921
Έδρα: Πειραιάς


E-mail: efadyat@culture.gr
​​​​​​​​​​​​​
​​
Επιστροφή​​
​​​​​​​​​​
Εκδηλώσεις