Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε επίπεδο Διεύθυνσης. Περιοχή ευθύνης της Εφορείας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η έδρα της βρίσκεται στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Οι αρμοδιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας καθορίζονται με βάση τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 "Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς", καθώς και του Π.Δ. 104/2014 (ΦΕΚ 171/Α/28-08-2014) του Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/Α/31-10-2014).
 
Στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας υπάγονται όλα τα θέματα που αφορούν στις αρχαιότητες των δύο νησιών (Κεφαλονιάς και Ιθάκης), καθώς και η μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, η Υπηρεσία ασχολείται με τη διάσωση, διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων και των μνημείων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη μελέτη, τη συντήρηση και τη διατήρηση των διαφόρων ευρημάτων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την εποπτεία ερευνών επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών οργανισμών και αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων. Ιδιαίτερα σημαντικός τομέας του έργου της Εφορείας είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η παρουσίασή τους στο ευρύτερο κοινό, είτε μέσω της έκθεσής τους στα Μουσεία, είτε ενισχύοντας την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων. Αυτό επιτυγχάνεται με τον προγραμματισμό, την εκπόνηση μελετών, τη διαχείριση και την εκτέλεση οποιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του περιβάλλοντός τους. Η εκτέλεση των έργων αυτών γίνεται με αυτεπιστασία και απολογιστικά και παράλληλα με την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των συλλογών στους χώρους ευθύνης της Εφορείας.
Εντός του 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, συνεχίζοντας το έργο της ΛΕ΄Ε.Π.Κ.Α., ολοκλήρωσε δύο έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα: "Ανάδειξη-Ανάπλαση Μυκηναϊκών Νεκροταφείων Λακήθρας-Μαζαρακάτων" και "Διαμόρφωση-Ανάδειξη Ρωμαϊκού Νεκροταφείου Φισκάρδου", ενώ συνεχίζονται δύο ακόμα έργα: "Ανάδειξη-Ανάπλαση Αρχαϊκού Ναού Σκάλας Κεφαλονιάς" και "Επισκευή και Δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σαμης και Έκθεση Ψηφιδωτών δαπέδων".

Προϊστάμενος:

Γρηγορακάκης Γρηγόριος
email προϊσταμένου: ggrigorakakis@culture.gr

Αρχείο Προσωπικού:

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Μαντζαβίνου & Αβλίχου 5, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Τηλέφωνο: +30 26710 27546
Φαξ: +30 26710 28349
Έδρα: Αργοστόλι


E-mail: efakef@culture.gr

Πληροφορίες για τον πολίτη:

Στην ιστοσελίδα της Εφορείας (www.leepka.gr) είναι αναρτημένοι όλοι οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι στις περιοχές αρμοδιοήτητας της Υπηρεσίας, η Νομοθεσία καθώς και έντυπο αίτησης.