Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Επιγραφικό - Νομισματικό Μουσείο

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα οκτώ Δημόσια Μουσεία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει έδρα στην Αθήνα. Δημιουργήθηκε το 2014 (Π.Δ. 104/2014) με τη συνένωση δύο κρατικών Μουσείων με θεματικό περιεχόμενο, του Επιγραφικού και του Νομισματικού.
Περιλαμβάνει:
α) το Τμήμα Έρευνας και Τεκμηρίωσης Επιγραφών που στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επί της οδού Τοσίτσα 1.
β) το Τμήμα Νομισμάτων, Σταθμίων και Μικροτεχνίας, Σφραγίδων και Μεταλλίων που στεγάζεται στην οικία Σλήμαν (Ιλίου Μέλαθρον) στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 12, η οποία αποτελεί και την έδρα του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου.
γ) το Τμήμα Συντήρησης με εξειδικευμένα εργαστήρια στη συντήρηση λίθων, νομισμάτων, σφραγίδων, μολυβδοβούλλων, κ.ά.
δ) το Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης, Ασφάλειας και Φύλαξης.
Η συνένωση των δύο από τα αρχαιότερα Μουσεία του Ελληνικού Κράτους, πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή του ΠΔ 104/2014 (ΦΕΚ 171/Α/28.8.2014), Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, άρθρο 21 & 24.

Στις αρμοδιότητες του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου συγκαταλέγεται η φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως η έκθεση και προβολή στο κοινό, των Συλλογών των δύο Τμημάτων του: α) του Τμήματος Έρευνας & Τεκημρίωσης Επιγραφών και β) του Τμήματος Νομισμάτων, Σταθμίων & Μικροτεχνίας, Σφραγίδων & Μεταλλίων. Στους επιχειρησιακούς στόχους του Μουσείου συγκαταλέγεται ακόμα, ο εμπλουτισμός των Συλλογών του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων & ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων, με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με πολιτιστικά αγαθά από όλη την Επικράτεια, καθώς επίσης και η προβολή του Μουσείου στις δημόσιες και διεθνείς του σχέσεις, η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδόσεων, η διαχείριση του φωτογραφικού αρχείου και της βιβλιοθήκης και τέλος, η αναζήτηση χορηγιών.
Η Επιγραφική Συλλογή είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη στο είδος της. Περιλαμβάνει σήμερα 14078 επιγραφές διαφόρων ειδών προερχόμενες κυρίως από την Αττική αλλά και από άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι περισσότερες είναι αρχαίες ελληνικές επιγραφές, λίγες λατινικές, περίπου 40 εβραϊκές επιτύμβιες επιγραφές του 16ου -17ου αι, που προέρχονται κυρίως από το Μυστρά, ελάχιστες οθωμανικές επιγραφές και πολύ λίγες σε άλλες γλώσσες. Το μεγαλύτερο προσοστό τους (περίπου 98%) έχει αναγραφεί σε λίθο, κυρίως μάρμαρο, και οι υπόλοιπες σε πηλό. Οι ελληνικές επιγραφές χρονολογούνται από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ υπάρχουν λίγα παραδείγματα επιγραφών των βυζαντινών και των νεώτερων χρόνων. Ως προς την προέλευσή τους, οι επιγραφές κατά ποσοστό 95% προέρχονται από την Αττική και οι υπόλοιπες από άλλες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως από τη Νότια και τη Νησιωτική χώρα. Ελάχιστες επιγραφές προέρχονται επίσης από περιοχές της Μικράς Ασίας.
Η Nομισματική Συλλογή είναι από τις ελάχιστες του είδους του στον κόσμο και η μοναδική στον ελλαδικό χώρο (με ιστορία από το 1829) και στα Bαλκάνια. Διαθέτει περίπου 600.000 νομίσματα που καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη ρωμαιοκρατία, το Bυζάντιο, το δυτικό Mεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους, "θησαυρούς", ανασκαφικές μαρτυρίες, μετάλλια, σταθμία, σφραγίδες (χρυσόβουλλα, μολυβδόβουλλα) και σφραγιδόλιθους - καταθέσεις δωρητών ή προϊόντα αγορών. Παλαιά αντικείμενα και βιβλία που σχετίζονται με την ιστορία του Mουσείου.

Προϊστάμενος:

Κακαβάς Γεώργιος
email προϊσταμένου: gkakavas@culture.gr

Αρχείο Προσωπικού:

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Ελ.Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 106 71 Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 36 32 057
Φαξ: +30 210 36 35 953
Έδρα: Αθήνα

 E-mail: epnom@culture.gr

Πληροφορίες για τον πολίτη:

Στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο υποβάλλονται αιτήσεις που αφορούν σε:
1. Άδεια μελέτης και δημοσίευσης αρχαιολογικού υλικού αρμοδιότητός του.
2. Άδεια κινηματογράφησης και φωτογράφησης.
3. Άδεια χρήσης εικόνων σε αρμοδιότητάς του σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, καθώς και στο διαδίκτυο.
4. Άδειες ελευθέρας εισόδου για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ωράριο Λειτουργίας:

Νομισματικό Μουσείο, οδός Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-15:30

Επιγραφικό Μουσείο, οδός Τοσίτσα 1
Τρίτη έως Κυριακή: 8​.00 - 15.00
 

URL:

​​​​​​​​​​​​​
Μουσεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας
Μνημεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας (επιλεγμένα)
​​
Επιστροφή​​
​​​​​​​​​​
Εκδηλώσεις